Hoogbouw in Nederland

Wanneer is iets hoogbouw?

Als we zuinig willen zijn op onze beschikbare ruimte maar wel woningen en andere functies willen bijbouwen moeten we vaker gaan “stapelen”: hoogbouw dus. Maar wat is hoogbouw eigenlijk. Hoogbouw is een term die wordt gebruikt voor hoge gebouwen. In Nederland wordt de term hoogbouw gebruikt voor gebouwen waarin volgens het bouwbesluit een lift vereist is. Deze eis geldt voor gebouwen vanaf vijf verdiepingen. De term wolkenkrabber is weer gereserveerd voor de hoogste gebouwen. In Nederland krijgt hoogbouw de term wolkenkrabber wanneer deze een hoogte heeft van minimaal 120 meter. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 53 Wolkenkrabbers.

Hoogbouw in Den Haag (Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

Eerste wolkenkrabber in Nederland en hoogste wolkenkrabber in Nederland

Het Witte Huis in Rotterdam, gebouwd in 1897, was de eerste wolkenkrabber in Nederland. Sommigen geloven dat het de eerste wolkenkrabber in Europa was, maar dat is niet zeker. Wat we wel weten is dat het aan het einde van de 19e eeuw het hoogste gebouw in Europa was (met 43 meter hoogte). Het hoogste gebouw op dit moment is de Zalmhaventoren in Rotterdam. Deze heeft een hoogte van 215 meter. De bouw ging van start in oktober 2018 en werd afgerond in 2022. De Zalmhaventoren is het hoogste gebouw van de Benelux. De Zalmhaventoren heeft appartementen, penthouses, herenhuizen, kantoren, commerciële ruimtes en een restaurant.

De Zalmhaventoren (Top010.nl)

Eerste wolkenkrabber van Nederland (Top010.nl)

Voordelen van hoogbouw

Woontorens zorgen voor energiebesparingen en helpen om investeringen in het openbaar vervoer rendabel te maken. Zo zie je dat veel nieuwbouwprojecten dicht bij stations liggen en niet meer werken met eigen parkeerplaatsen, maar met deelauto’s.” Ook kan de woningnood worden opgelost omdat veel woningen kunnen worden gerealiseerd op een kleiner vloeroppervlak.

Nadelen van hoogbouw

Hoogbouw vanaf 70 meter hoogte heeft belangrijke nadelen. Zo moet er een stevige fundering gelegd worden op onze slappe bodem, waarbij extra veiligheidseisen worden gesteld en complexe bouwtechnieken moeten worden toegepast. En als het gebouw eenmaal staat is er groot onderhoud nodig aan bijvoorbeeld trappenhallen, sprinklers en liften. Hierdoor is hoogbouw alleen betaalbaar voor het hoge segment. Daarnaast is de doorlooptijd van nieuwe plannen voor hoogbouw meer dan tien jaar. Hierdoor zijn plannen gevoelig voor een volgende crisis. Plannen blijven liggen of gebouwen worden maar half afgemaakt. Door die lange looptijd lopen ontwikkelaars, beleggers en bouwers een groter financieel risico. Ten derde is hoogbouw niet in trek bij gezinnen en senioren. Kinderen zijn bij het buitenspelen uit het zicht van de ouders en vaak zijn er geen speelvoorzieningen voor kinderen in de buurt.

High-rise buildings in Amsterdam (Jean-Pierre Jans)

De Zuidas in Amsterdam, hoogbouw die goed heeft uitgepakt

De Zuidas in Amsterdam als ‘mixed-use’ gebied is een voorbeeld waar de hoogbouw goed werkt. De verbinding tussen de zakelijkheid van kantoren en de zachte materialen en inrichting voor woningbouw is hier grotendeels geslaagd. Daarnaast is er veel groen door mooie pocket parks (kleine parken), die deels toegankelijk zijn voor publiek én zelfs ontworpen zijn met bewoners.’ Groen en natuur hebben hier een verbindende functie.

De Zuidas Amsterdam (ANP)